Eindejaarstips 2020. Speciaal voor ondernemers

We zitten alweer in de laatste maand van het bijzondere 2020.

Het jaar van Covid-19, de quarantaine en het thuiswerken. Het jaar van “back to basic‘ gecombineerd met het steeds meer online en digitaal. Het jaar van Jerusalema, veel steun aan elkaar en een samenwerking.

Beste ondernemer, voordat straks bij jou die kurk van de champagnefles plopt, misschien ook handig om nog eens een blik te werpen op je administratie. Om je te helpen hebben we hieronder een aantal tips op een rijtje gezet.

Mocht je meer willen weten of vragen hebben, neem contact met ons op. We helpen je graag!

 1. Slim investeren.

Nog één maand en dan is het een einde van 2020. Heb je dit jaar in je bedrijf geïnvesteerd, maar nog net niet boven de € 2.301,- ? Investeer dan dit jaar nog in bijvoorbeeld de nieuwe laptop. Want doe je dat voor 31 december, dan kom je namelijk in aanmerking voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Onder investering verstaan we de bedrijfsmiddelen die langer dan één jaar meegaan en meer dan € 450,- kosten.

 

 1. Die laatste facturen van je werkzaamheden in december.

Afhankelijk van de situatie is het verstandig om even goed na te denken: zet je de datum op je factuur voor de jaarwisseling of juist daarna. Bijvoorbeeld, het BTW-bedrag op de factuur van december moet je ook terugbetalen in januari. Zet je de datum van januari op de factuur, dan is het BTW-bedrag te betalen aan de belastingdienst pas in februari of zelfs in april volgend jaar. Dat levert je een liquiditeitsvoordeel op. Nóg een voordeel van je factuur opschuiven naar januari, is dat je je vermogen in Box 3 drukt. De peildatum voor de vermogensrendementsheffing is 1 januari. Verstuur je een factuur in december, dan is er een kans dat het geld nog voor die peildatum op je rekening staat en je hierover vermogensbelasting moet betalen.

 

 1. Maak een aanspraak op de Fiscale Ouderdagreserve FOR.

 Een andere manier om je winst in te drukken en daardoor minder belasting te betalen, is door aanspraak te maken op de FOR. Dan mag je jaarlijks een percentage van je winst reserveren voor je pensioen. In 2020 mag je 9,44% van je winst reserveren en toevoegen aan je oudedagsreserve. Dit bedrag mag niet hoger zijn dan € 9.218,-. Door deze fiscale aftrekpost verlaag je de te belasten winst en dus bespaar je nu op je inkomstenbelasting. Je kunt aanspraak op deze regeling maken wanneer je jonger bent dan 66 jaar en aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar voldoet.

 

 1. Willekeurige afschrijving voor de starters.

Ben je starter en heb je een relatief hoge winst? Dan mag je willekeurig afschrijven. Dit betekent dat je de investeringen die je als starter doet tijdens de eerste drie jaar van je onderneming, mag afschrijven wanneer je zelf wilt. Schrijf dan al je investeringen af. Is je winst laag? Stel dan de afschrijving nog even uit.

 

 1. Belastingvrije schenkingen.

Ook dit jaar kunt je belastingvrij je kinderen het bedrag van €5.515,- schenken en je kleinkinderen €2.208,- Daarnaast is er een éénmalige verhoging van dit bedrag tot zelfs €103.643,-  Door deze schenkingen daalt je vermogen in box 3, wat lijdt tot een belastingbesparing.

 

 1. Aanschaf van het bedrijfspand vóór 2021.

Is de aanschaf van het bedrijfspand gepland begin 2021? Het is verstandig om dit laten gebeuren in 2020. Vervroeg het! Bij aankoop van een bedrijfspand bent u dit jaar 6% overdrachtsbelasting verschuldigd. Per 2021 gaat dit tarief omhoog naar 8%. Het is daarom aan te bevelen de voorgenomen aankoop van een bedrijfspand zo mogelijk nog vóór 2021 te realiseren.

 

 1. Elektrische auto vóór 2021.

Ben je ondernemer en ben je van plan binnenkort een elektrische auto aan te schaffen? Dan is het raadzaam dit nog voor het einde van 2020 te doen. Vanaf 2021 gaat de 8% bijtelling voor elektrische auto’s namelijk omhoog naar 12%. Bovendien geldt deze 12% bijtelling slechts voor de eerste €40.000,- aan de cataloguswaarde in plaats van de eerste €45.000,- zoals nu nog het geval is. Over het meerdere betaalt u 22%. De lage bijtelling geldt voor een periode van 60 maanden vanaf de datum van eerste toelating.

 

 1. Ben je van plan om nog dit jaar huis te kopen? Doe het na de jaarwisseling.

Jongeren die minstens 18 jaar zijn en nog geen 35 jaar, krijgen vanaf 2021 een vrijstelling van overdrachtsbelasting bij aankoop van een eigen woning. De vrijstelling is eenmalig, wat betekent dat indien deze jongeren al een koopwoning bezitten, ze toch recht hebben op de vrijstelling als ze een andere woning kopen. Ze hebben deze dan immers nog niet eerder gebruikt. Voorwaarde is dat de koper de woning zelf als hoofdverblijf gaat gebruiken. De vrijstelling betekent een besparing van 2% overdrachtsbelasting.

 

 1. Ben je van plan om nog een opleiding te volgen?

Wacht niet lang en doe dat maar beter gelijk in 2021. De persoonsgebonden aftrekpost voor scholingsuitgaven vervalt vanaf 1 januari 2022 en wordt dan vervangen door een subsidieregeling STAP-budget (Stimulans van de Arbeidsmarktpositie) voor natuurlijke personen met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt.

 

 1. De meewerkende partner.

Ben je ondernemer en werkt je partner mee (meer dan 525 uren p.j.)? Dan heb je twee mogelijkheden om dit financieel aantrekkelijk te maken. Onder de bepaalde voorwaarden kun je in aanmerking komen voor een meewerkaftrek of een partnervergoeding. In beide gevallen verlaag je de te belasten winst en dus bespaar je op je inkomstenbelasting U kunt kiezen voor de meewerkaftrek, een percentage van de winst dat afhankelijk is van het aantal meegewerkte uren. U kunt echter ook kiezen voor de arbeidsbeloning. Dit moet een reëel uurloon zijn voor de verrichte werkzaamheden en dient in een jaar minimaal € 5.000,- te bedragen.

 

 1. Neem je zakelijke en privé kosten onder de loep.

Het einde van het jaar is hét ultieme moment om voor jezelf als ondernemer weer even de dingen op een rijtje te zetten. Neem bijvoorbeeld al je zakelijke kosten weer eens goed onder de loep. Welke kosten maak je en heb je ze ook daadwerkelijk allemaal nodig? Heb je bijvoorbeeld nog steeds een vaste telefoonlijn nodig? Hoe vaak word je daarop gebeld, of bel je er zelf mee? En wellicht nóg belangrijker: kan het niet goedkoper? Check daarom goedkopere varianten voor bijvoorbeeld je verzekeringen en telefoon- en internetabonnementen. Ben je wel tevreden over je boekhouder? Betaal je hem of haar niet veel meer dan wat andere zzp’ers betalen aan hun boekhouder? Een beetje rondshoppen kan je behoorlijk wat euro’s schelen.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let's talk

Als u geheel vrijblijvend een vrijblijvend gesprek wilt, vul dan onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.