Aangifte inkomstenbelasting voor (startende) ondernemers: ben ik IB-ondernemer of resultaatgenieter?

Tegenwoordig het indienen van de aangifte inkomstenbelasting is voor particulieren redelijk eenvoudig om te doen, omdat de Belastingdienst al veel posten vooraf invult. Voor zelfstandigen is het een stuk lastiger. Zelf aangifte doen is het dan niet meer gewoon “controleren, ondertekenen en versturen”. Als ondernemer kun je er verschillende voordelen uithalen die vaak over het hoofd worden gezien.

Iedere ondernemer streeft naar winst. Maar ziet de Belastingdienst jou als ondernemer met de winst uit onderneming of als genieter van resultaat uit overige werkzaamheden.

Als zogenoemde IB-ondernemer kom je in aanmerking voor liefst 8 belastingvoordelen die alleen voor IB-ondernemers gelden. Denk hier aan ao:

  • Investeringsaftrek
  • Zelfstandigenaftrek
  • Startersaftrek
  • Research en Development aftrek
  • Meewerkaftrek
  • En meer…

 

Als ondernemer moet je je boekhouding voeren op een algemeen geaccepteerde manier voeren. Het aanmaken van de jaarrekening is niet altijd verplicht. Ben je de eigenaar van éénmanszaak of VOF dan heb je deze cijfers wel nodig om het zakelijke deel in je aangifte inkomstenbelasting in te vullen. Bovendien geeft de jaarrekening ook goed inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf.

Ben je IB-ondernemer of resultaatgenieter?

Om als ondernemer voor de inkomstenbelasting aangemerkt te worden moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Er moet sprake zijn van:

  • een duurzame organisatie van arbeid en kapitaal
  • deelname aan het economische verkeer
  • redelijkerwijs te verwachten winst
  • het beogen van winst.

Voor bepaalde soorten ondernemersaftrek geldt het urencriterium. Dit houdt in dat je per jaar meer dan 1.225 uren besteed aan je onderneming.

Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan worden je inkomsten voor de inkomstenbelasting in box 1 belast als “resultaat uit overige werkzaamheden”. Dan ben jij resultaatgenieter.

Let op: resultaat uit overige werkzaamheden is niet hetzelfde als het loon uit dienstbetrekking. Bij de laatste vorm van inkomsten is er een gezagsverhouding aanwezig.

 

Doe de aangifte altijd en op tijd!

Doe de aangifte altijd en op tijd! Meestal is dit 1 mei 2021, tenzij je om uitstel vraagt. Heb je voor 1 april 2021 je aangifte ingediend, ontvang je voor 1 juli 2021 de belastingaanslag.
Stuur je de aangifte niet op tijd in, krijg je nog een aanmaning en 10 dagen uitstel, daarna volgt een verzuimboete. Deze kan oplopen tot €5.514,-

 

Lukt het toch niet om de aangifte op tijd in te dienen, vraag dan nog vóór 1 mei 2021 uitstel aan via Mijn belastingdienst.

 

Aangifte ingediend, naar toch twijfels?

Heb je de aangifte al opgestuurd? Toch twijfel je achteraf of het goed ingevuld is? Ontdekt jij dat je niet alle aftrekposten hebt benut? Of dat u de aangifte bij nader inzien slimmer had kunnen invullen? Dit gebeurt regelmatig.

Geen paniek! De aangifte kan altijd aangepast en opnieuw verstuurd worden naar de belastingdienst. Zo voorkom je te hoge aanslag. InBalans Administraites helpt je graag hiermee.

Het aanpassen van de aangifte inkomstenbelasting kan altijd zolang je nog geen definitieve aanslag hebt gekregen.

 

Belastingaangifte: zelf doen of uitbesteden?

Vind je het te ingewikkeld, bel InBalans Administraites in Katwijk.

Of stuur een bericht naar info@inbalansadministraties.com.

Wij helpen je graag. InBalans Administraties verzorgt je complete belastingaangifte over 2020.

Kijk voor meer diensten en mogelijkheden op onze website.

De kwaliteit van ervaren boekhouder, in samenwerking met de accountants, met het gemak van online, tegen scherpe tarieven. Er wordt rekening gehouden met je privé-situatie en verschillende fiscale voordelen.

Zo haal je het maximale voordeel uit jouw aangifte!

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let's talk

Als u geheel vrijblijvend een vrijblijvend gesprek wilt, vul dan onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.